úterý 24. dubna 2007

Jak jsem přišel o Windows

Nedávno jsem si pořídil nový notebook HP 500 s předinstalovanými MS Windows XP Home. Ne že bych se o to prosil, ale bez nich to prostě koupit nešlo. Docela mě překvapilo, že jsem v krabici nenašel žádné instalační CD, dokonce ani CD s ovladači k hardwaru. Místo toho papír velikosti CD s obrázkem CD a s webovou adresou, kde se dají ovladače stáhnout. Jde o low-end notebook, takže se snaží ušetřit každou korunu, (resp. dolar ... resp. tchajwanský juan). Navíc ty cédéčka s ovladačema se vždycky někde ztratí a stejně je to potřeba stáhnout z internetu. Jak to je s Windows? Po prvním zpuštění se předinstalované Windows donastaví, doinstalují a je nabídnuto vypálení záchraného CD a současně (jak předpokládám) instalačního CD od Windows XP. To jsem samozřejmě, jak asi tušíte, neudělal. Teda měl jsem k tomu vůli, ale neměl jsem CD. Ten stupidní software navíc odmítnul vypálit zálohu na CD-RW.
Jednoho krásného dne jsem se na dotyčném notebooku rozhodl vyzkoušet OS Solaris 10. K tomu jsem potřeboval ukousnout kus z windowsové partition, abych uvolnil místo. To bylo ale bohužel naposledy, co jsem viděl moje Windows nabotovat.
Teď se marně snažím dopátrat toho, jak mám dostat zpět svoje Windows, po kterých mi zbyla pouze nálepka se sériovým číslem. Na webu HP jsem našel možnost nechat si zaslat náhradní CD, ale musel bych nejdřív emigrovat do USA, protože v české verzi a dokonce ani v UK verzi webu se tahle volba neukazuje.
Má to ale aji svoje výhody. Postupně se mi daří na Linuxu zprovoznit všechny aplikace a funkce, kvůli kterým jsem dřív musel botovat do Windows. Aktuálně to vypadá asi takto:
  • Touchpad: 100 % funkční, ale musel jsem kvůli němu dvakrát kompilovat kernel.
  • Display s atypickým rozlišením: 1280x800: 100 %, ale dalo to taky zabrat.
  • Externí monitor s jiným rozlišením, než má display: 100 %, potom co mě napadlo zmáčknout Fn + (tlačítko s obrázkem monitoru).
  • DVB-T karta: 80 %, občas zobrazuje nepěkné čáry při špatném signálu. Zřejmě špatně fungující MPEG 2 dekodér.
  • Bezdrátová síť: 90 %, přestala fungovat potom, co jsem zkompiloval jádro kvůli touchpadu :) Už je OK, akorát se asi jednou za 2 hodiny odpojí a už nepřipojí.
  • Corel DRAW: 0 %, s tím si asi neporadím.
  • Internetové bankovnictví KB: 0 %, tak tady hodně zaspali dobu. Prý to nefunguje ani ve Windows Vista. Tady je mimochodem pěknej návod jak oblbnout tu java aplikaci - Internetové bankovnictví KB pod Linuxem. Nicméně do toho se mi moc nechce.
  • Wolfenstain ET: 95 %, akorát musím pokaždé čekat, než se mi stáhnou mapy, protože v čisté instalaci skoro žádný nejsou.
BTW tady je pěkný návod na zprovoznění touchpadu a rozlišení 1280x800 pro HP 500 na Linuxu resp. na Ubuntu.

3 komentáře:

martiner řekl(a)...

A co si stáhnout Windows z toho internetovýho obchodu (BitTorrent) a použít do nich tvoje sériový číslo?
Tu chybu s nevypálením Windows udělá asi víc lidí, než je zdrávo...

Unknown řekl(a)...

si vypálit windows xp houm od kohokoliv, kdo je má a použít vlastní číslo?

pow řekl(a)...

Jako o tom internetovým obchodu jsem uvažoval ... občas tam taky nakupuju, ale mám takovej pocit, že potom ztratím tu funkci speciálního záchraného CD ... I když možná mi tak chybět nebude, aspoň ušetřím 6 giga na speciální záchranou partition. Akorát přemýšlím o tom, jak to dělají ti, co ten obchodní dům neznají. Možná se na to nakonec vykašlu a rozšířím Linuxovou paritition na celej disk a bude.