pátek 20. června 2008

Microsoft Debian

Potřeboval jsem dnes dostat Linux (rozuměj jakýkoliv) na starý počítač s nefungující CD mechanikou, nebotující z USB, ale s nainstalovanými Windows XP.

Kdysi jsem slyšel, že existuje Windows instalátor pro Ubuntu - tj. nejpoužívanější, nejoblíbenější a nejhezčí distribuce pod sluncem. Mimochodem ve skutečnosti je to jen Windows Vista with a few custom themes. Instalátor se jmenuje Wubi a je to 1,1 MB velký exe soubor, který si vše potřebné stáhne z internetu. V mém případě instalace zkončila hned na začátku, protože na instalaci bylo potřeba gigantických 5 GB a to se na 4,5 GB disku dost blbě hledá.

Hned další odpověď strejdy Googla vedla na pěknou adresu: goodbye-microsoft.com. Za ní se skrývá windowsový instalátor Debianu. Všichni Debianisti co znám si myslí, že bůh nejdřív stvořil Debian a potom teprve svět kolem něj. Z toho důvodu žádná jiná distribuce nemá právo na existenci a je to šmejd. To mě vždycky od debianu trochu odrazovalo. Zvykl jsem si dokonce kdysi používat božský nástroj apt-get, ale nijak mě to nepoznamenalo. Teď k věci - instalace proběhla bez problémů. Debian se zeptal, jestli může zlikvidovat Windowsy, ze kterých se instaloval (trochu morbidní) a bylo to. Jen mě teď mrzí, že jsem si nevšiml dřív, že pevný disk je už jednou nohou v křemíkovém nebi, takže jsem se asi snažil zbytečně.

1 komentář:

martiner řekl(a)...

Vítej ve světě Debianu (než přejdeš do toho debianího nebe).
Jinak apt-get je už nějakou verzi out, teď letí aptitude, kterej se dá používat jako náhrada všech apt-něco příkazů (já si nikdy nemohl vzpomenout, apt-co mám vlastně spustit...).